RADIO ANALÒGICA – DIGITAL (3)

Per què no s’ha assolit l’apagada analògica en la ràdio ?
El sistema DAB va ser dissenyat a la fi dels anys 80, i els seus objectius principals eren proporcionar a la ràdio la qualitat del CD; proporcionar millor qualitat de recepció en el cotxe que FM; usar l’espectre d’una manera més eficient; permetre la sintonia pel nom de l’estació en comptes de per freqüència; i permetre la transmissió de dades. DAB va arribar la major part d’aquests objectius, però amb una excepció bastant important: DOB sona pitjor que la FM.
Per quina raó la qualitat del so no és l’esperada?
La raó principal per la què hi ha un problema amb la qualitat d’àudio sobre DAB és degut al fet que les estacions de ràdio usen uns nivells de taxa de bit que són massa baixos per a proporcionar una qualitat bona d’àudio. La raó per la què usen taxes de bit insuficients és a causa de la codificació d’àudio MP2, que ha d’usar taxes de bit d’almenys 192 kbps per a proporcionar una qualitat d’àudio semblant a la de FM.
Lamentablement la majoria de les estacions usen un nivell de taxa menor, per aquest motiu la qualitat d’àudio és pobre.
La raó per quins nivells tan baixos de taxa de bit són usats és perquè les emissores han decidit llançar moltes estacions digitals noves i úniques, però com hi ha una quantitat limitada d’espectre disponible per a DAB, les emissores van decidir usar baixos nivells de taxa de bit perquè puguin cabre aquestes noves estacions, encara que sabessin perfectament que la qualitat d’àudio seria inferior que sobre FM.
Si a això sumem que els preus dels receptors són sensiblement majors que els actuals de FM (que en la seva versió més simple els pots trobar a preus irrisoris i a més ja estan incorporats en molts mòbils i reproductors de mp3) trobem la resposta del fracàs en la implantació de la tecnologia DAB i ens adonem de la simplicitat i efectivitat de la Freqüència Modulada.
DAB+
El WorldDMB, l’organització al càrrec dels estàndards de la família DAB, anunciava una actualització no compatible amb cap anterior per millorar als sistemes DAB estàndards el 2006 quan el còdec d’àudio d’HE-AAC v2[1] (també conegut com a AAC+) era adoptat. L’estàndard nou, que s’anomena DAB+, també ha adoptat el format d’àudio MPEG Sorround i codificació de correcció d’error més forta en forma de codificació de Reed-Solomon. DAB+ s’ha estandarditzat com ETSI TS 102 563.
Com el DAB+ no és compatible amb cap anterior els receptors DAB ordinaris no poden rebre les emissions DAB+.
Font: viquipèdia

Quant a iloveradio

Locutor a Ona 92, Radio 83 i a Ràdio Estudi Esplugues. Professional de la comunicació i planificador de mitjans a Difusión y Audiencias.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *