ORIOL JUNQUERAS I LA RÀDIO

Miguel Riaño de El Independente ha realitzat un magnífic article en què rescata l’època de Oriol Junqueras en què era col·laborador de Ràdio Nacional d’Espanya.
Oriol Junqueras va arribar a la presidència d’ERC el 17 de setembre de 2011, després de dos anys al Parlament Europeu. Però la seva biografia anterior no és excessivament coneguda, més enllà de les dades que ell mateix difon. A saber: que va néixer a Barcelona però es va traslladar als dos anys a Sant Vicenç dels Horts; que era fill d’un professor d’institut i d’una infermera; que va tornar a Barcelona per estudiar al Liceu Italià; i que es va llicenciar en Història Moderna i Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en la que després ha exercit com a professor.
De Junqueras es coneix la seva fe catòlica i també el seu passat en els mitjans. Va dirigir directe! Cat, va col·laborar amb el productor Toni Soler (ex RAC1) i va treballar com a assessor històric en algunes sèries de ficció, com Els Maquis, La guerra silenciada o Conviure amb el risc. Tot això apareix a la Viquipèdia. Però ni allà ni en els seus perfils biogràfics s’esmenta un episodi subterrani, gairebé ocult.
Era l’any 2004 i Ràdio Nacional d’Espanya encarregava a Olga Viza un magazine que es va acabar cridant El Tramvia. El presentava amb l’ajuda ocasional de Javier Capitán i les aportacions de col·laboradors tan dispars com Joaquín Leguina o el Mono Burgos. Viza volia que el programa tingués una secció de divulgació històrica, però no trobava la persona ideal. Va demanar consell al seu germà i aquest li va recomanar a un jove que recentment havia treballat amb ell elaborant enciclopèdies. Sí, Oriol Junqueras.
“Em va parlar d’ell, el vaig conèixer i no vaig dubtar ni un segon a demanar-li que pugés a aquell Tramvia”, rescata amb record grat la periodista en conversa amb L’Independent. “Era molt bo traient-li punta a la Història. Oriol sabia explicar magníficament èpoques concretes partint de fets anecdòtics, com ara la disposició dels coberts a taula “, recorda la presentadora, que assegura” haver gaudit molt sentint-li parlar d’Història, dins i fora de la ràdio “.
“Era un plaer tenir llargues xerrades amb ell”, subratlla. I rescata un episodi especialment: “Recordo perfectament algunes de les seves intervencions i l’especial cura que va tenir el dia que va parlar de la Guerra Civil. Aquest dia van trucar molts oients per felicitar-lo “.

Quant a iloveradio

Locutor a Ona 92, Radio 83 i a Ràdio Estudi Esplugues. Professional de la comunicació i planificador de mitjans a Difusión y Audiencias.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *